NULL התקבלה בקשה לאישור מכירת חברה המפעילה טורבינות רוח ברמת הגולן, על נכסיה, במסגרת הליך חדלות פירעון
התקבלה בקשה לאישור מכירת חברה המפעילה טורבינות רוח ברמת הגולן, על נכסיה, במסגרת הליך חדלות פירעון

שם השופט/ת: נועה גרוסמן

התקבלה בקשה לאישור מכירת חברה המפעילה טורבינות רוח ברמת הגולן, על נכסיה, במסגרת הליך חדלות פירעון, לאחר שהחברה הגיעה למצב של שיתוק עיסקי ותאגידי; נקבע, כי במסגרת הליכי המכירה, גובה התמורה אינו חזות הכל, ועל בית המשפט לשים את הדגש על האינטרס הציבורי הרחב, אשר חורג מגדרו של המקרה הפרטני ולפיו יש לעודד וליתן גיבוי להליכי מכר הוגנים, שקופים ושוויוניים; כמו-כן, בנסיבות העניין, לנוכח ייחודיותו וחיוניותו של הפרויקט והידע הנדרש לקיומה של הפעילות העסקית של החברה, יש ליתן משקל מוגבר למדד האיכות וההתאמה של המציע.

רקע עובדתי: בקשה למתן הוראות, למכר של כל הון המניות וכל נכסי חברת אנרגית רוח ירוקה ("החברה"), כשהם נקיים וחופשיים מכל חוב, שעבוד, עיקול או זכות צד שלישי, לידי חברת אנלייט אנרגיה מתחדשת ("אנלייט"), לשם שיקומה של החברה, בהתאם להוראות סעיף 93 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח-2018. החברה הינה בעלת פרוייקט ייחודי – חוות טורבינות רוח לייצור חשמל, הממוקמות ברמת הגולן. נכסי החברה כוללים זכויות במקרקעין, מיטלטלין, זיכיונות, רישיונות, זיכויים והטבות לצורך הפעלת הפרויקט. מטבע הדברים, מדובר בענף עסקי, המחייב ידע מקצועי (know-how), חוסן פיננסי ארוך טווח, אישורים ורישיונות רגולטוריים; החברה נחשבת בהתאם לבעלת חשיבות ציבורית, בהיותה עוסקת ביצירת אנרגיה מתחדשת והיא אף הוגדרה כ"מפעל חיוני". ברם, מזה שנים, החברה לוקה בשיתוק תפעולי ותאגידי; לחברה אין דירקטוריון או הנהלה מתפקדת; היא חדלת פירעון מבחינה תזרימית ואינה מסוגלת לשלם את חובות העבר ואת התחייבויותיה השוטפות לצורך קיום פעילותה העסקית ובכלל. כפי שעולה מן הבקשה, חוות הרוח משותקות ואינן פעילות; הטורבינות מוזנחות ועולה שיש להחליפן בחדשות, דבר הכרוך בהשקעות ניכרות ובשינוי היתרים. לצד זאת, עולה חשש לביטול של הרישיונות וההסכמים, עת החברה אינה עומדת בלו"ז ובאבני דרך שנקבעו ברישיונותיה. בעניינה של החברה ננקטו גם הליכים פליליים, בקשר עם חשדות להלבנת הון ועבירות פליליות שונות של צדדים שנגעו לחברה, ואף הוצא צו תפיסה על מניות החברה. במסגרת הליכי חדלות הפירעון, אושר הסדר נושים הכולל את מכירת החברה, על כל היבטיה. במסגרת הבקשה, הבהירו בעלי התפקיד כי התקיים הליך סדור ומקצועי של הזמנת משקיעים להציע הצעות; כ-18 גורמים הביעו התעניינות ברכישת החברה, ובחינתם התקיימה לפי שני מדדים: בחינת כישורים והתאמה ותמורה כספית. שלוש הצעות רכישה נמצאו ראויות – של אנלייט; של חברה בריטית Avitech; ושל חברת אקו אנרגיה ישראל – כאשר לעמדתם של בעלי הצעת אנלייט היא הטובה ביותר באופן מובהק, בכל ההיבטים. נטען, כי אנלייט היא חברה גלובלית, מובילה בתחום האנרגיות המתחדשות, לה כשירות והתאמה מרבית לשקם את החברה; בנוסף, הצעה היא של אנלייט היא הגבוהה ביותר ומאפשרת לפרוע את מלוא חובות העבר ואף להשאיר עודף כספי.

דיון משפטי: בית המשפט קיבל את הבקשה ופסק כי החיקוק הרלוונטי הוא סעיף 93 לחוק חדלות פירעון. מכירת פעילותו העסקית של תאגיד לפי הסעיף טעונה מראש אישור של בית המשפט; מאחר שהתמורה ממכירת פעילותו העסקית של התאגיד הופכת לחלק מנכסי קופת הנשייה, כל עוד החלוקה לנושים נעשית לפי סדרי הפירעון הקבועים בחוק אין צורך באישור הנושים. כפי שהודגש בפסיקה, במכירה בהתאם לסעיף 93 לחוק, הרעיון הוא לשקם את הפעילות העסקית; הדגש הוא על שמירת העסק.
במקרה דנן, כאמור, עת המליצו בעלי התפקיד על חברת אנלייט מול חברת אביטק, הם שמו את הדגש על שני אלמנטים מהותיים. האחד, רכיב התמורה כאשר באותה עת התמורה שהציעה אנלייט הייתה משמעותית יותר; השני, רכיב האיכות ההתאמה והכשירות כאשר גם במישור זה נתנו בעלי התפקיד את הבכורה לאנלייט על פני אביטק. אולם, זמן קצר לפני הדיון הפתיעה אביטק כאשר שיפרה את הצעתה, וזו נחזית עתה לגבוהה יותר מבחינת התמורה, מאשר הצעתה של אנלייט. במצב זה, עולה השאלה האם קיימת הצדקה לאשר את הצעת אביטק המשופרת או לקיים מחדש הליך של בחינת הצעות. נראה כי התשובה לשאלה זו הינה בשלילה.
כאשר מדובר במכירת נכסי חברה, על בית משפט של חדלות פירעון לשוות לנגד עיניו את שיקום החברה וכן את אינטרס הנושים להשיא את התמורה. מטרות אלה מצדדות לכאורה בבחירת הצעה גבוהה יותר, גם  אם זו מוגשת לאחר המועד שנקבע בהליכי המכירה. אלא שגובה ההצעה אינו חזות הכל. יש לזכור שהליכי המכירה מתנהלים באמצעות בעלי תפקיד ותחת חסותו של בית המשפט. הליכי המכירה, גם אם אינם נעשים במסגרת מכרזית פורמאלית על פי דין, עדיין כפופים לעיקרון השוויון אשר כידוע נחשב לעיקרון על בדיני חדלות פירעון. עובדה מהותית ומשמעותית נוספת היא, שהליכי המכירה מתבצעים על פי רוב באמצעות בעל תפקיד מטעם בית המשפט. הליכי מכירה כאלה מטבעם, צריכים להיות תחומים בגבולות ובכללים ברורים, ובכלל זה בסופיותם. שהרי אם נאפשר גמישות יתרה בהליכי המכירה, בין אם מדובר בהתמחרות ובין אם בהליכים של הזמנה להציע הצעות כבענייננו, ללא סד זמנים ברור ומוגדר וללא כיבוד התנאים שנקבעו מראש על ידי בעל התפקיד, נמצא עצמנו פוגעים, הן בוודאות של הליכי המכירה, הן בעיקרון ההסתמכות של המציע על הכללים שנקבעו מראש לצורך מכירת החברה, והן במוסד בעלי התפקיד המנהלים ומקיימים את הליכי המכירה. לפיכך, ככלל, על בית המשפט של חדלות פירעון לפעול באיפוק ובריסון, עת ניגש הוא לבחון תוצאתו של הליך מכרזי שהתנהל באמצעות בעל תפקיד. אל לו לבית המשפט להתערב בתוצאות של הליך מכרזי או מעין מכרזי המתנהל באמצעות בעל תפקיד מטעמו, אלא אם הוא סבור שנפל פגם משמעותי היורד לשרשו של עניין בהליך המכרזי או כאשר ישנם טעמים מיוחדים המצדיקים את התערבותו.
במצב בו מתנהל הליך מכירה של פעילות ונכסי חברה באמצעות בעל תפקיד מטעם בית משפט, ולפתע עומדת על הפרק הצעה שהיא נחזית לגבוהה יותר מההצעה הקיימת, המוגשת בסמוך ממש לפני דיון בבית משפט בגורל המכירה, הדגישה הפסיקה, כי אין להתעלם מנזקי ההסתמכות של המציע שהצעתו נבחרה על ידי הנאמן והובאה לאישורו של בית המשפט; והרי בשונה מהנושים, שומה על בית המשפט לשקול שיקולים רוחביים של נורמות התנהגות ראויות במימוש נכסים באמצעות בעלי תפקיד מטעמו, למנוע תכסיסנות ולשמור על אמון הציבור בהליכי מימוש. הדברים נכונים גם במקרה דנן; זאת במיוחד כאשר לא ברור עד כמה משופרת הצעת אביטק לעומת הצעת אנלייט מבחינה כספית, וכאשר עד לשלב זה לא העלתה אביטק את גובה הערובה שהפקידה אצל בעל התפקיד, עד לגובה הצעתה העדכנית. במקרה דנן, רכיב התמורה אינו חזות הכל ואינו ניצב כלל לבדו; מכירת נכסי החברה נמדדת לא רק מן ההיבט הכלכלי. לנוכח הייחודיות של הפרויקט והידע הנדרש לקיומה של הפעילות העסקית של החברה, יש ליתן משקל כבד למדד האיכות וההתאמה של המציע, לקחת לידיו את הפעילות העסקית של החברה ולנהל אותה בהתאם; לאנלייט הכישורים המקצועיים הנדרשים לצורך המהלך שכן מדובר בחברה ציבורית מובילה עולמית בתחום האנרגיה המתחדשת וטורבינות רוח, עם צוות מקצועי והנהלה מעולה ששוויה מיליארדי שקלים. בנסיבות העניין, לרכיב האיכות יש לתת משקל מוגבר, בשים לב לכך שהחברה הנמכרת אנרגית רוח ירוקה בע"מ לא הייתה פעילה תקופה ארוכה ונקלעה לשיתוק תפעולי ותאגידי. עוד יש לקחת בחשבון כי הפרויקט של טורבינות הרוח ברמת הגולן מהווה נכס ייחודי; לפרויקט זה חשיבות ציבורית ואף לאומית, של יצירת אנרגיה מתחדשת, ומסיבה זו החברה אף הוגדרה כ"מפעל חיוני" בהתאם לחוק שירותי עבודה בשעת חירום תשכ"ז-1967. החשיבות הציבורית והלאומית של הפרויקט כולו היא משמעותית; יש לשים את הדגש על כך שהמציעה תהיה גורם בעל איכויות שיוכל להיחלץ לעזרת החברה הנמכרת ולהקים את הפרויקט באופן מצליח ומוצלח.
לאור האמור, הבקשה התקבלה; אושרה מכירת החברה לחברה הציבורית אנלייט.

חדלת 55927-02-22 אנרגית רוח ירוקה בע"מ נ' הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (ניתן ביום: 28.2.25)

להורדת הקובץ לחץ כאן 2025-03-14T08:14:25+02:00
עבור למעלה